Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 31 maart 2013 @ 14:48 door Calamandja , 1347 keer bekeken

Dialogue de la duchesse de Bo…

Het middeleeuwse manuscript "Dialogue de la duchesse de Bourgogne à Jesus Christ" is een uniek exemplaar metvdevotionele teksten geschreven voor Margaretha van York (1446-1503), de zus van Edward IV. Haar huwelijk in 1468 met Karel de Stoute (1467 - 1477), hertog van Bourgondië, toen één van de rijkste machtshebbers van Europa, was één van de meest stilistische ceremonies van de eeuw. Het artistieke niveau maar ook de  mode van het Bourgondische hof had een grote invloed op de rest van Europa en dus ook op het hof van Lancaster. Als hertogin gaf Margaretha de opdracht aan haar aalmoezenier, of kapelaan, Nicolas Finet. Het resultaat was de "Dialogue de la duchesse de Bourgogne à Jesus Christ" een dialoog tussen hertogin en Christuse, een diep persoonlijk tekst waarin Margaret rechtstreeks instructies ontvangt van Christuswaarin ze wordt aangespoord om van zijn levende aanwezigheid te getuigen. 

Het werk is nog verder gepersonaliseerd met een afbeelding van de hertogin zelf in haar prive-kamer waar ze een visioen van Christus ervaart. De samenstelling van dit beeld is vergelijkbaar met de bekende "Noli me tangere" scènes van Christus die verschijnt aan Maria Magdalena, misschien werd de hertogin aangemoedigd om de vroomheid van andere heilige vrouwen, zoals de Madgalene, over te nemen. Margaretha's wapenschild als hertogin van Bourgondië is afgebeeld in de onderrand, samen haar devies "Ben en aviegne" (Moge het goede komen ?) en haar initiaal verstrengeld met dat van haar echtgenoot Karel de Stoute. Net als andere getijdenboeken, kan dit manuscript nooit deel hebben uitgemaakt van een koninklijke of hertogelijke bibliotheek. Een jaar voor haar dood gaf Margaretha het manuscript aan haar vriendin en dame-in-wachten Jeanne de Hallewin (overleden 1529), Vrouwe van Wassenaeren.

Hoewel haar invloed niet overschat moet worden, bekleedde deze intelligente vrouw een belangrijke plaats in de Nederlanden: er zijn aanwijzingen dat zij ook al voor haar gemaal Karel tijdens diens afwezigheid regeringsplichten waarnam. Zij was een liefhebster van literatuur en boeken: het eerste in de Engelse taal gedrukte boek werd in haar opdracht door William Caxton vervaardigd (1474). Door haar invloed kreeg de Engelse cultuur ingang op het Europese vasteland en kregen omgekeerd ook kunstenaars uit de Lage Landen voet aan de grond in Engeland. Voor de naam en de faam van de stad Mechelen is zij van grote betekenis geweest. De ontvangstzaal van haar hof is in Mechelen, in de Keizerstraat, nog steeds bewaard. Nu is er de stadsschouwburg gevestigd. 

6a00d8341c464853ef01538f11e8ee970b-800wi



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.